orvosnál

Lehetetlen behozni a lemaradást, így különleges eseményekről fogok most már csak írni.

Tehát, bejelentkeztünk családilag a helyi orvoshoz. Itt van egy rendelő kb 5 percre, úgyhogy nagyon szerencsés helyen vagyunk. Ki kellett tölteni egy-egy papírt fejenként az adatokkal, majd egy nővérhez bementünk, ahol megnézték a vérnyomásunkat (Ákosnak meg nekem) testsúlyt, illetve felírták az adatokat, volt -e betegségünk, milyen betegségek fordultak elő a családban, és kb. ennyi. Nagy megkönnyebbülés, hogy itt semmi papírt nem kértek, nem kellett munkáltatói igazolás, vagy lakcímet igazoló névreszóló aranykeretes okirat. Az alap ellátás mindenkinek ingyen van, aki itt lakik, akár angol, akár nem, akár van munkája, akár nincs. Tehát, ez mindenesetre nagyon egyszerűen zajlott, most már akár betegek is lehetünk. :)

Barnabással csütörtökön mentünk be, akkor van csecsemő tanácsadás (baby clinic) ott egy védőnővel beszéltünk (itt health visitornak hívják) nagyon aranyos volt, mondta, majd kijönnek látogatni néhány héten belül, meg küldenek papírt, milyen játszócsoportok, meg kisgyereknek való lehetőségek vannak. Megmérték Barnabást is, 1180g (majdnem 12 kiló!) meg 82 cm volt, úgyhogy nem kell aggódni, növöget rendesen. Átnézték, hogy milyen oltásokat kapott Magyarországon, és gyorsan meg is kapott 3-at, amit itt szoktak egy éves korban beadni, mondták, a többi kb ugyanaz, mint itt. Szegény Barnabás nagyon hősiesen viselte a 3 oltást, az elsőt még fel se vette, a másodiknál már kezdte sejteni, hogy itt ezek nem viccelnek, a harmadiknál meg már sírt, de szerencsére hamar megnyugodott, meg nagyon ügyes volt a nővér, sitty-sutty beadta, gyorsan elmúlt. Szerencsére nem lett semmi baja, nem lázasodott be, nem lett kiütéses, úgyhogy minden rendben. Ma mentünk vissza időpontra egy orvoshoz. (itt csak időpontra lehet menni, ami nem baj, mert így sosincs tömeg, és nem kell órákat várni a rendelőben beteg köhécselő emberekkel körülvéve) Megnézte a vérképét, amit még Magyarországon csináltak, ahol is kiderült, hogy Barnabás vérszegény (bár nem éppen olyannak néz ki) megmutattam, hogy milyen gyógyszereket kellett szednie, és holnap kell visszamenni, akkor megint vért vesznek tőle, hogy kiderüljön, vikerült -e a vashiányt pótolni. Nagyon aranyos volt a doktor bácsi, írt fel receptre egy krémet, amivel majd be kell kenni 1 órával előtte Barnabás karját, hogy ne fájjon annyira. Ki is váltottuk a receptet, ahol is kiderült, gyerekeknek a receptre írt orvosságokért nem kell fizetni. (na, csak kolbászból van a kerítés mi?)

Reméljük, szegénykém ezt is túléli, és, ha minden igaz, akkor ezzel végeztünk is, majd 2 éves korában van ellenőrző vizsgálat, hogy hogyan fejlődik, a következő oltás csak 3 és fél évesen van.

Szóval, nagyon szimpatikus a rendelő, nem csempézett, kórházszagú, hanem szőnyeges, kellemes váróterem, eddig sosem volt ott 2 embernél több, aki várakozott, és mindenki nagyon kedves volt velünk.